1. Diensten
  2. Vergulden

Vergulden

Vergulden is het bedekken van een voorwerp met een laagje bladgoud. Verscheidene antieke beschavingen beheersten de kunst van het vergulden al. (Egyptenaren, Etrusken, Kelten).

Er zijn veel uiteenlopende technieken voor vergulden. Polimentvergulden is de meest arbeidsintensieve methode van vergulden en de meest ambachtelijke. Deze methode kan alleen binnen worden toegepast, zoals op spiegel- en schilderijlijsten, iconen, houtsnijwerk, ornamenten en beelden. Het resultaat wordt verkregen door een uitgekiend samenspel van ondergrond, polijsten en eventueel patineren.

Veel gebruikt voor bijvoorbeeld schilderijlijsten is het inleggen van bladgoud in mixion. Voor een goede hechting en hoogglans wordt in de regel met een agaat gebruineerd. De traditionele polimentvergulding is, op basis van water met bindmiddel van dierlijke lijmen of eiwit. Deze vorm van vergulden is polijstbaar. De mixtionvergulding op basis van olie of acrylaat is niet polijstbaar. Leo Scholten kan deze beide methodes aanbieden, alsmede de toepassing van slagmetalen zoals bladzilver en bladkoper.

 

 

 

 


Recentelijk heb ik 23,5 karaats bladgoud verguld in een atelier in Huissen.

Hieronder ziet u er enkele afbeeldingen van: